Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az Összetört Glóriák című sorozat írójával, Aszódi-Ordódy Eszterrel arról a misztikus világról beszélgettünk, amely a napokban megjelent Elveszett lelkek című romantikus fantasy kalandregény - Ezotéria magazin
részletek »

Mindig is hittem az angyalok létezésében - Mányoki Adrienn interjúja A.O. Estherrel

Ezotéria Tuti Magazin, mely átsegít a földi problémákon, segítséget ad ahhoz, hogy jobban megértsd magadat és másokat. Tanácsok, gyakorlatok, titkok, melyeket akár minden nap alkalmazhatsz a tudatos válaszhoz és úthoz.
Ezotéria magazin
Itt vagy: Ezotéria magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mindig is hittem az angyalok létezésében - Mányoki Adrienn interjúja A.O. Estherrel
Mindig is hittem az angyalok létezésében - Mányoki Adrienn interjúja A.O. Estherrel
Az Összetört Glóriák című sorozat írójával, Aszódi-Ordódy Eszterrel arról a misztikus világról beszélgettünk, amely a napokban megjelent Elveszett lelkek című romantikus fantasy kalandregényt úgy lengi be, akárcsak valamiféle aranyló csillámpor. Az olvasók szerint, aki a kezébe veszi a könyvet, beleszeret a sorok közt megbúvó, varázslatos világba...
Egy biatorbágyi kávéházban találkozunk. A hangja alapján fiatal nőre számítok, ám mégis meglep, amikor meglátom őt, hiszen bár a Facebook oldala alapján pontosan tudom, hány éves, amikor rám mosolyog, kortalannak látom. Szőke haja huncutul kunkorodik imitt-amott az ég felé, amint kiszabadul a piros pomponos kötött sapka alól, meleg barna szemeiből kedvesség sugárzik. Sötét kardigánt, fehér blúzt és fekete nadrágot visel.
Olyannak tűnik, mint a legtöbb vele egykorú nő, ám nem látszik rajta, hogy nyúzott vagy fáradt lenne, pedig otthon ő a család lelke, aki amellett, hogy lelkes gasztroblogger, saját könyvsorozattal büszkélkedhet. Kezet nyújt, és miközben két csésze illatos, forró csokit rendel, érzem, bármiről is ejtünk szót, kellemesen fog eltelni az itt töltött idő.

Honnan van ennyi energiád? Két kicsi gyermek mellett nehéz lehet az élet minden területén helyt állni. Mi a titkod?

Nem állítanám, hogy mindig helyt állok... Tudod, szerintem a legtöbb anyuka idővel többfunkcióssá válik: azaz megtanul egyszerre több dolgot csinálni. Én is igyekszem időt nyerni, amivel csak lehet: felteszem a levest főni, közben bepakolok a mosógépbe, megetetem a Picit, és közben végiggondolom, miről fogok legközelebb írni.

Ezek szerint fejben is írsz?

Igen - ez amolyan tudathasadásos állapot. Nem szándékosan csinálom, egyszerűen ilyen vagyok. Teregetek, ám amint a szereplőimre gondolok, ők abban a pillanatban életre kelnek. Azt szoktam mondani a férjemnek, hogy valójában sohasem írok, hanem mindig az aktuális filmet mesélem el, amely a lelkemben játszódik.

Magad is fantasy rajongó vagy, ha nem tévedek?

Nem tévedsz! Kicsi korom óta szenvedélyesen szeretek minden olyan filmet és könyvet, ami a fantázia világába vezet.

Ezek szerint nem Harry Potterrel kezdődött a rajongásod?

Nem! Egyáltalán nem! Az első könyv, amire vissza tudok emlékezni, és ami a sokadik felolvasása után is lenyűgözött: Mijoko Macutani: Táró kalandjai a hegyek között. 1979-ben jelent meg itthon, Kántor Péter fordításában. Mesekönyv létére telis tele úgymond fantasy elemekkel: sárkánnyal, varázslattal, csodával. Anyukám fáradhatatlanul olvasta fel nekünk újra és újra a regényt, de soha nem tudtam betelni vele.

Emlékszel más gyermekkori könyvre, amely ilyen nagy hatással volt rád?

Hogyne! Ott volt például Szíriusz kapitány és a csillaglány, Mildi meséi, aztán kicsit idősebb koromban Nemere István könyvei. Rajongtam érte, főként a Játszma tízmilliárdért és a Holtak harca című könyvéért. Utóbbiak ugyan talán inkább sci-fi kategóriába sorolhatók, mégis azt hiszem, hogy a fantázia birodalmában jól megférnek a fantasy kategória mellet.

Mi volt az első igazi fantasy könyv, amit olvastál?

Szepes Mária Vörös oroszlán című könyve. Emlékszem, milyen nagy hatással volt rám.

Honnan jött az ötlet, hogy az angyalokról írj könyvet?

Mindig is hittem az angyalok létezésében, kiskorom óta vonzódtam hozzájuk. Egyszerűen éreztem a jelenlétüket, és ez elég bizonyosság volt nekem ahhoz, hogy tudjam, végig fogják kísérni az életemet. Aztán egyszer olvastam egy tanmesét, amely megváltoztatta az életemet. Az Ördög és az Angyal, ez volt a címe. Arról szólt, hogy a Mennyek országában elhatározták, leküldenek fentről egy önként jelentkező angyalt a Földre, hogy megjavítsa az idelent élő leggonoszabb Ördögöt. Sokan jelentkeznek, ám amikor megtudják, hogy az Ördög majd lelki és fizikai fájdalmakat fog okozni, talán meg is öli őket, mindannyian visszakoznak, kivéve egy kicsi angyal, aki bizony bármennyire is fél a rá váró feladattól, meg akarja menteni az ördögöt.

Izgalmasan hangzik.

Én is így éreztem, és végül ez a konfliktushelyzet lett a regényem kiindulópontja, persze más problémákkal, helyszínekkel, célokkal és szereplőkkel.

Hogyan született meg benned a regény? Vázlatot írtál? Előre eltervezted, merre megy és mit csinál majd a főszereplő? Igyekeztél inspirációt meríteni más fantasy történetekből?

Nem. Egyedi történetet akartam írni, olyat, amilyet még senki sem írt. Rajongok a vampíros könyvekért, de az én pennámból - ha fogalmazhatok így -, angyalok sereglettek elém, amikor szereplőket kerestem. Olyan volt az egész, mintha transzba estem volna. Leültem, és csak úgy kifolyt belőlem a történet. Nem tudom máshoz hasonlítani ezt az érzést: a szereplők megelevenedtek előttem, én pedig papírra vetettem, amit láttam a képzeletbeli kis filmemen. Ami persze szélesvásznú mozifilm.

Reméljük az lesz belőle! Tervezed, hogy idővel filmes babérokra törsz?

Abszolút! Jelenleg a harmadik köteten dolgozom, miközben két műfordító segíti a munkánkat, hogy a nagyvilágban is megismerhessék az írásaimat. Amennyiben kedvező a sorozat fogadtatása, mindenképpen szeretnénk eljuttatni a köteteket azoknak a filmeseknek és producereknek, akiknek a munkáját személy szerint is nagyra becsüljük, és akikről úgy gondoljuk, szívesen dolgoznának velünk együtt. Azért használok többes számot, mert ugyan én vagyok az író, a férjem, Aszódi Ádám az, aki életre kelti az álmainkat. Ő az, akinek a könyveimet, a weboldalamat, a műfordításokat, a támogatóinkat és mindent köszönhetek, mert minden szálat ő tart kézben. Nagyon sokoldalú ember, aki hihetetlen elhivatottsággal, szorgalommal és odaadással dolgozik a közös céljainkért, így én a sikereinket is maximálisan neki tulajdonítom.

Elárulnál azok számára is valamit a történetről, akik most hallanak róla először? Esetleg megtudhatunk valamit a második és a harmadik kötetről is?

Hogyne! Az első könyv voltaképp a történet felvázolása: Sophiel, a fiatal angyallány alászáll, hogy teljesítse a küldetését. Meg kell találnia az elveszett lelkeket, amelyekről senki sem tudja, hol vesztegelnek. A Sors azonban rögtön az alászállását követően Elijahval, a Sötét Angyalok vezérével sodorja szembe, és e találkozástól fenekestül felfordul mindkettejük világa.

Szerelmesek lesznek?

Ráhibáztál! Ez azért érdekes fordulat, mert egy összecsapás során ismerkednek meg, ahol gyakorlatilag az lenne a feladatuk, hogy megöljék egymást. Az a bizonyos szikra azonban fellobban közöttük, és ettől kezdve mindketten harcolni kezdenek az érzelmeikkel. Sophiel az ellenség fogságába esik, Elijah pedig igyekszik rajta tartan a szemét, miközben szíve szerint már nem fogolyként bánna vele. Sophiel rengeteg barátot szerez, és elképesztő kalandokba bonyolódik még a rabsága alatt is, miközben tehetetlenül nézi, hogy a szíve bizony az ellenség vezéréhez húzza, akiről időnként úgy érzi, vonzódik hozzá, ugyanakkor nem tesz semmit azért, hogy kvázi felszabadítsa őt a rabságából. Többet nem árulnék el, mert akkor oda az izgalom.

Világos, nem lőhetjük le előre a csattanókat. Mivel folytatódik a második rész?

A második kötetben Sophiel megbetegszik, és angyal létére lassan, de biztosan haldokolni kezd. Elveszíti ugyanis földi léte zálogát, amitől a teste elkezd fénnyé válni.

A szentek is így haltak meg a Biblia szerint.

Igen, sok legenda kering arról, hogy a szent életű emberek fénnyé váltak, de Szűz Mária, Jézus édesanyja volt az első, aki halála után az emberek szeme láttára úgy ment a Mennyországba, hogy fénnyé vált.

Mivel a harmadik részt írod, gondolom, Sophiel azért nem hal meg a másodikban?

Sosem lehet tudni...

A szerelmi szálra visszatérhetnénk még egy picit?

Persze! Ahogy az már az ismertetőből is kiderült, Sophiel és Elijah között kialakul valami, amiről maguk sem tudják eleinte, hogy szerelem, vagy csak ábránd az egész. Közben mindkét oldalon folyamatosan ott van a kísértés, hiszen Elijah lélegzetelállító háremmel büszkélkedhet, Sophiel pedig földöntúli szépségű angyalokkal és halandókkal van körülvéve. Ott van például Gabriel arkangyal, aki legalább olyan vonzó, mint Elijah, és még csak nem is rossz... Ármány és szerelem, romantika és ádáz csaták, kalandok és réveteg álmok váltakoznak minden kötetben, miközben a szereplők bejárják az egész világot. Ha velük tartunk, eljuthatunk az ókori perzsa birodalomba, a normannok földjére, de a Mennybe és a pokolba is.

Hogy jönnek képbe a normannok?

A második kötetben a szereplőket Északra vezeti a látomások angyala, Ariel, és ettől kezdve egy ősi Viking városban, Eketorpban zajlanak tovább az események.

Beskatulyázhatóak a szereplőid? Arra gondolok, hogy az ismertetődben szó esik a szép és jó angyallányról, és a vélhetően rossz, zabolátlan Sötét Angyalról, Elijahról.

Nem hagyományos sztereotípiákat alkalmaztam. A jó jónak tűnik, de idővel kiderül, hogy ő is esendő lélek, és bizony, bármennyire is nem akar, követ el bűnöket. A rosszak, nos, őket nem tudom felmenteni, ugyanakkor mindannyiuknak megvan a maga története és a maga igaza. Ez persze nem mentesíti őket a bűneik alól, de az olvasókra bízom majd, hogy eldöntsék, kit milyennek látnak. A második kötetben nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a történet folyamatos lüktetése mellett kellőképpen árnyalttá tegyem a karaktereim személyiségét. Semmi sem fekete vagy fehér, ezt szerettem volna érzékeltetni, és ha megismerjük az egyes szereplők múltját, megértjük, miért lettek olyanok, amilyenek, miközben ők is folyamatosan változnak: ki a javára, ki a hátrányára.

Szerintem nagyon felcsigáztuk az olvasókat. Én személy szerint túl vagyok az első köteten, és türelmetlenül várom a másodikat. Mikor jelenik meg?

A kiadóval még tanakodunk a megjelenések pontos dátumán, de egyelőre a 2. kötet várható megjelenését 2013. február 1-re tűztük ki, míg 3. kötet várható megjelenését 2013. Április 10-re tervezzük.

A honlapodon olvashatunk ezekből majd előzeteseket?

Természetesen. A http://www.aoesther.com- on, az A.O.Esther című Facebook oldalamon továbbá a kiadó honlapján is folyamatosan értesítem az olvasóimat minden újdonságról, és a következő két kötetről nemcsak ismertetőt, de olvasható részleteket találhatnak mindazok, akik beleszeretnek a történeteimbe.

Trilógia lesz, vagy esetleg hosszabb sorozatra számíthatunk?

Egyelőre trilógia, de úgy látom, több van ebben a történetben, mint három kötet, így majdnem biztos, hogy lesz egy negyedik rész is, utána pedig meglátjuk, mit hoz a jövő!

Várhatunk tőled a sorozaton túl más jellegű regényeket is? Nem mintha ez nem lenne elég, pusztán kíváncsiságból kérdezem.

Még nem publikus, hiszen csupán a vázlatokkal vagyok kész, de igen, készülök. 2013-ban szeretnék előrukkolni két önálló, misztikus krimivel amelyekről hamarosan írni fogok az oldalamon, de ennyire nem szeretnék előre rohanni.

Köszönöm a beszélgetést, és kívánom, hogy a sorozatod a világ leghíresebb fantasy regényei közé kerüljön!

Én köszönöm, hogy megtiszteltél az érdeklődéseddel!
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Összetört Glóriák, angyalok, fantasy, Elveszett lelkek, könyv
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
- 2012-11-29 09:27:22
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü